Споделете с приятели:

Често ни питат кога децата трябва да започнат да се занимават със спорт и какви спортове са подходящи. Бързият и лесен отговор е: какъвто спорт им се стори интересен и с каквото натоварване могат да се справят.

Както обикновено обаче, бързият и лесен отговор не е най-добрият. В Healthy Kids смятаме, че за различните възрастови групи са подходящи различни занимания, които зависят основно от темперамента на децата, техните интереси и зоната им на комфорт.

Правим уговорката, че в този текст НЕ говорим за децата, при които целенасочено се търси спортна кариера и профилиране в конкретен спорт – обикновено техните родители имат ясни планове и разбирания кое е най-подходящо. Тук обобщаваме нашия опит и разбиране за аматьорски спортни занимания – спортът като хоби и спътник в целия живот, а не спортът като начин на живот.

3 – 5 години

В най-ранна възраст малчуганите следва да развиват основно самоувереност, координация и макар и неосъзнато постепенно да изграждат двигателна култура. Желателно е да се избягват прекалено структурирани тренировки и сложни движения.

Подходящи са индивидуалните занимания или заниманията в малка група:

  • плуване
  • гимнастика
  • карате и други бойни спортове

6-12 години

В този период постепенно започват да се оформят интересите на децата, а с това и разнообразието от занимания, които могат да опитат. Нашият съвет е – ако имате възможност, разбира се: насърчавайте ги да опитват много и различни неща и не им се сърдете, ако се отказват лесно. На тази възраст е трудно да се възприеме концепцията, че трудностите минават, ако се полагат усилия за преодоляването им.

Тук започва да си личи темпераментът на децата и може да се прецени дали имат влечение към индивидуалните резултати или към отборните игри. Нашият съвет е да се заложи на индивидуалните занимания поне до 8-9-годишна възраст, след което да се търсят отборни спортове.

Подходящи индивидуални занимания са:

  • лека атлетика
  • плуване
  • гимнастика
  • бойни спортове

При груповите спортове – футбол, баскетбол, волейбол – според нас е добра идея децата да се насочат след 10-годишна възраст.

Тийнейджъри

При тийнейджърите ситуацията винаги е променлива. Дори да имат ясен интерес към даден спорт, липсата на резултати или срещането на трудности може да откаже младежите от тренировки.

Нашите наблюдения сочат, че много рядко тийнейджърите прибягват към спорт, ако движението и спортните занимания не са били част от навиците им по-рано.

Причините за това са много – от това “какво ще кажат другите, ако не се справям”, през “ама как ще почна от нулата”, до “няма да се излагам да се моря” и какви ли не още обяснения, зад които всъщност се крият проблеми със самочувствието.

Всъщност основната част от проблема е усещането за “включване” и статута в групата. Много често след 13-годишна възраст вече виждаме и проблеми със затлъстяване и обездвижване, което прави включването трудно. Друга трудност е нивото, от което се тръгва – обикновено то е много под това на започналите рано и това неминуемо удря по самочувствието.

Нашият съвет е в такава ситуация да се потърси индивидуален спорт, където детето (вече тийнейджър) да може да се усети приобщено към групата трениращи и където може да се чувства добре и да не бъде притискано за резултати. Целта трябва да бъде именно включване, а през това да се събудят интерес и мотивация

Да обобщим:

За деца до 5-годишна възраст: най-добрият избор са индивидуални спортове, които развиват координация и двигателни навици. Такива са плуване, гимнастика, бойни спортове.

За деца до 10-годишна възраст: обща физическа подготовка и индивидуални спортове – гимнастика, лека атлетика, плуване, бойни спортове.

След 10-годишна възраст: индивидуални или групови спортове в зависимост от интересите на детето (гимнастика, плуване, катерене, лека атлетика, тенис, футбол, баскетбол, волейбол)

За тийнейджъри – ако тепърва ще започват със спорт препоръчваме достъпни индивидуални спортове, при които може да се стартира от ниско ниво и постепенно да се надграждат умения. Основният фокус трябва да е върху общата физическа подготовка, а не ранното специализиране.

Тренировките по програмата Healthy Kids стартират в средата на септември. Основен фокус е поставен върху упражнения от гимнастика и лека атлетика, щафетни игри и състезания. Можете да разгледате условията тук

Споделете с приятели: