Споделете с приятели:

Сънят е едно от най-естествените човешки действия. В същото време той е и едно от най-важните – особено за децата. Качественият сън е времето, в което се случват най-важните процеси по възстановяване и растеж на тялото и развитие на мозъчната активност.

Всеки родител знае колко е важен съня, но често – дали за по-лесно, или пък защото не обръщаме внимание, пренебрегваме качеството му. Липсата на качествен сън при децата може да предизвика забавяне в растежа и развитието и да влоши възможностите за учене и овладяване на нови умения.

Важно е да знаем едно: когато мозъкът ни иска сън, той по някакъв начин ще си го получи, вероятно обаче не точно в момента, в който смятаме, че е най-удачно.

Сънят и децата между 6 и 13 години

Децата на възраст между 6 и 13 години имат нужда от доста сън – необходими са им между 9 и 11 часа на денонощие. Това е времето, когато постепенно към децата се добавят нови и нови ангажименти – домашни за училище, тренировки и различни социални активности.

В този период започват да се появяват първите по-сериозни предизвикателства пред детския сън. Децата започват да гледат все повече телевизия, да се застояват пред компютри и на телефони. Притеснително е и това, че в началото на тийнейджърските години хлапетата все по-често посягат и към продукти с кофеин.

Сънят и тийнейджърите

В тийнейджърската възраст (след 13 години) тялото на младежите има нужда от 8-9 часа сън. Това обаче твърде често не се случва, а причините са най-различни – от неравномерен режим за лягане, до прекаляване с компютри и телефони, разговори и различни тийнейджърски занимания.

Проблеми при липсата на качествен сън

Недостатъчният сън, късното гледане на телевизия и боравене с технологии и неконсистентният режим са обстоятелства, които могат да предизвикат трудности със заспиването, сънуване на кошмари и нарушения в съня. При децата, които гледат телевизия непосредствено преди да си легнат да спят се наблюдава съпротива срещу лягането, нервност, по-ниско качество на съня и по-малко часове сън.

В тази възраст недостатъчният или некачествен сън може да доведе до раздразнителност, резки промени в настроенията, проблеми с поведението и с възприятията, което пък се отразява на възможностите за учене и справяне с учебния материал.

Навици за гарантиране на качествен сън

За да може децата да имат качествен сън, е необходимо семейството да положи определени усилия. Те са свързани основно с:

  • изграждане на консистентен график за лягане – всяка вечер по едно и също време
  • създаване на вечерни ритуали преди лягане
  • създаване на уютна среда – децата трябва да спят на тъмно, тихо и хладно
  • дръжте компютрите и телефоните извън стаята за сън
  • избягвайте въглехидратните бомби
  • никакви кофеинови напитки вечер
  • наличие на достатъчна физическа активност през деня

Тук накратко ще дадем идеи за изграждането на всеки от тези навици – предупреждаваме ви, че част от тях няма да са никак леки за прилагане и могат да предизвикат истинска война вкъщи!

Уютна среда

Мястото, където детето спи, трябва да е проветрено и въздухът да е свеж. Задължително трябва да е тъмно – по възможност лампата да е загасена, или поне приглушена. Температурата на въздуха трябва да е около 20 градуса.

Изграждане на консистентен график за лягане

При малките деца сякаш е по-лесно, отколкото при тийнейджърите – фиксирането на точен час за лягане би могло да помогне за добрия сън. Този час трябва да е съобразен с времето за ставане и да гарантира необходимото време за сън (поне 8 часа за тийнейджърите и 9 за децата).

Вечерните ритуали

Вечерните ритуали са това, което ще позволи задаването на час за лягане. Разговор с родителите, време за настолни игри, вечерен тоалет – всичко това трябва да протича в дух и тон на разбирателство, за да не се стига до екзалтиране непосредствено преди лягане. Това ще помогне на нивото на кортизола да падне и да започне синтеза на мелатонин в тялото.

Изключване на телефоните

Синята светлина (светлината, която се излъчва от екраните на мобилните устройства и телевизорите) е основен фактор за нарушаването на съня. Вълните, които излъчват джаджите пречат на успокояването и отпускането и въздействат на мозъка. Огромен проблем, който създава изкуствената синя светлина е потискането на синтезирането на мелатонин.

Може би това ще е най-спорният момент от всички ритуали, защото най-правилното е устройствата да бъдат изключени и оставени в друга стая (за да не изкушават хлапетата).

Осигурете физическа активност

От голямо значение за добрия сън е какво се е случвало през деня. Ако искате да направите добра услуга на детето си, осигурете му активности. Минимумът, към който трябва да се стремите е един час дневно в спортни занимания и игри.

Внимавайте с диетата!

Храната е важна за качеството на съня. Ако детето ви се храни твърде близо до момента, в който трябва да си легне, вероятно ще има неспокоен сън и ще му е тежко. Опитвайте се да спазвате две правила – вечерята да е поне 60 минути преди лягане и да не съдържа калорийни бомби и тежки мазнини.

Сънят и Healthy Journal

В здравния журнал на нашата Healthy Kids програма сънят заема важно място. На първо време целта ни е да създадем консистентност, т.е. навик децата да си лягат по едно и също време. Родителите имат свободата да решат в колко часа трябва да стане това и да следят дали се спазва точно.

*В статията са използвани материали от National Sleeping Foundation и книгата Sleep Smarter: The Ultimate Guide to Maximizing Your Sleep and Your Health

Споделете с приятели: