Споделете с приятели:

Захарта е навсякъде около нас. Често дори не подозираме къде производителите на храни са скрили захар (и всякаквите нейни заместители и производни). Дори четенето на етикетите със съдържание не е гаранция, че ще открием скритата в храната захар.

Съвет! Винаги гледайте етикета и дори да не можете да си представите: една чаена лъжичка захар е около 4 грама.

За съжаление дори родителите, които са относително наясно с рисковете от прекомерна консумация на захар, често не си дават сметка за реалния захарен прием на децата си. За да ви помогнем с ориентацията, събрахме 4 навика, които децата споделят с нас.

Приложили сме и ориентировъчна сметка на количествата излишна захар, която едно дете поглъща в рамките на месец от тези четири навика

1. Консумация на безалкохолни напитки

Един от най-устойчивите навици, особено при децата, е консумацията на различни плодови сокове. Постепенно с времето навлизат газираните напитки, студените чайове и фрешове. Ето колко захар има в 250 мл. от изброените:

 • фреш от портокал – 22 гр.
 • плодов сок (почти няма разлика между марките и видовете) – 30 гр.
 • газирана напитка (от масово достъпните напитки) – 20 гр.
 • студен чай (от масовите видове с добавена захар) – 15 гр.

Това означава, че ако детето ви пие чаша безалкохолно всеки ден, за един месец то ще си набави поне 700 гр. захар (2 700 калории)

2. Закуската е по-сладка от десерт

Едно от най-честите възприятия у нас е, че закуската трябва да е сладка. Предпочитан избор са сладкиши, тестени изделия, вафли, сладки зърнени закуски и други подобни.

Предпочитанията на децата за закуска са доста сходни. Информацията, която децата споделят с нас по време на тренировките не се различава особено при различните възрастови групи. Забелязваме, че част от децата изобщо не закусват вкъщи и като знаем какво намират навън, направо настръхваме.

Макар да има и изключения, разбира се, масово любимите закуски (и най-чести) на децата са:

 • зърнени закуски – разбира се, те трябва да са подсладени. Често производителите препоръчват порция от около 30 грама, но често тя е над 50 гр. При 40 гр. порция това означава 15 гр. добавена захар (без да смятаме захарта от млякото)
 • кексчета, мъфини, вафли – средното съдържание на захар е около 30гр. на 100 гр. продукт. С уговорката, че не говорим за домашно приготвени продукти можем да приемем, че ако една обикновена вафла е около 25 гр, а едно малко кексче е около 30 гр. При 50 гр. закуска (а това е доста малко), имаме прием от поне 15 гр. добавена захар
 • филийки с шоколад, сладко или мед – в най-популярните масови и любими на децата шоколади съдържанието на захар е около 50%. При препоръчителна порция от 40 грама (достатъчна за намазване на две филийки хляб) консумацията на захар е около 20 грама. При меда в около 40 грама (достатъчни за две филийки) се съдържат близо 30 грама захар

Това означава, че комбинацията от тези любими закуски на детето вкарват в тялото му по около 700 гр. захар (2 700 калории)

3. Всяко основно хранене завършва с десерт

Основна грешка е вкореняването у децата на възприятие, че всяко основно ядене трябва да завърши с десерт. За това допринасят добрите баби и дядовци, но често и самите родители са в основата на проблема, защото представят десерта като награда за изядената преди това храна.

Ако използваме консервативно горните сметки за вафлите и кексчетата, можем да предположим по около 10-15 грама добавена захар при всяко основно хранене. При това без да добавяме в уравнението по-сложни (и калорични) изпълнения като торти, кремове, сладолед.

При тази консервативна сметка децата добавят по още около 600 грама захар месечно (две хранения на ден с по 10 грама захар на всяко).

4. Междинните хранения като награда и допълнителен десерт

Големи поразии в навиците на децата могат да се направят с междинните хранения – преди обяд и следобедно. Тук основен проблем е наличието на подходяща – достатъчно калорична, но засищаща и балансирана закуска, която да подкрепи децата в техния сложен ден – учене, спорт, игри.

Това са моментите с най-голям риск. Шоколади, сладоледи, вафли – всички бързи въглехидрати се поглъщат мигновено от децата. В един стандартен шоколадов десерт (около 90 грама) количеството захар е между 40 и 50 грама.

В един сладолед (100 грама) – между 30 и 50 грама. В две вафли – около 30 грама. Така на всяко междинно хранене детето е в състояние да погълне по около 50 грама захар!

Закръглена и консервативна сметка за общо 50 грама захар от двете междинни хранения вкарва в детското тяло 1 500 грама захар – повтарям КИЛОГРАМ И ПОЛОВИНА захар на месец!

Да обобщим:

 • с редовното сокче – 700 гр.
 • със сладката закуска – 700 гр.
 • с обичайния десерт – 600 гр.
 • с междинната закуска – 1500 гр

Три и половина килограма захар на месец. При това с изключително консервативно изчисление и леко притваряне на очите спрямо реалните желания и стремежи на повечето деца. Стряскащо е.

Не може така! Какво да направим?

 1. Заменете сока с вода (или айрян)
 2. Подгответе се за закуска – приготвяйте предварително добра, хранителна закуска, в която по възможност да няма захар
 3. Въведете плодовете като десерт или се постарайте да избиете връзката – хранене-десерт, ако това е възможно
 4. Осигурете на детето плод за поне една междинна закуска. За втората се подгответе и пригответе/осигурете балансирана храна, която дори и богата на въглехидрати, да не съдържа захар
Споделете с приятели: